2013 m. lapkričio 30 d., šeštadienis


Lapkričio 21 d. gimnazijoje vyko Prevencinė diena. Žodis preveñcija (lot. praeventio) – tai išankstinis kelio užkirtimas, užbėgimas už akių. Būtent šiam tikslui ir buvo paskirta ši diena.

Pamokų metu buvo skaitomos paskaitos apie rūkymo, alkoholio vartojimo, anoreksijos, streso žalą ir daugelį kitų problemų, su kuriomis susiduria šių dienų paaugliai. Su moksleiviais bendravo alumnai, mokinių tėveliai, taip pat įvairių profesijų atstovai iš Centro policijos komisariato, Vytauto Didžiojo Universiteto, ISM, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, NVO „Baltai juoda“, NVO „Kauno jaunimo narkologijos pagalbos centro“, „AC Patria“ – savo žinias, patirtį ir laiką iš viso dovanojo net 36 lektoriai.

Susitikimai prasidėjo nuo 8 valandos ryto ir tęsėsi 3–4 valandas. Nors skirtas laikas ir buvo gana trumpas, visgi mokiniai įgavo labai daug aktualios informacijos, sužinojo įdomių dalykų, apie kuriuos anksčiau nėra girdėję, suprato žodžio „ne“ galimybę kaip įvairių problemų sprendimo būdą. Po susitikimų su lektoriais mokiniai bendravo su savo klase, reflektavo dienos įspūdžius, dalinosi išgirstomis įdomybėmis.

„Ši diena mums buvo viena įsimintiniausių per visus šiuos mokslo metus, nes paskaitos buvo labai įdomios, naudingos, o lektoriai – labai linksmi“, – tvirtino 6 a klasės mokiniai.

Lina Šalčiūtė, Mindaugas Dijokas

2013 m. lapkričio 28 d., ketvirtadienis


Rudeninėje šių metų „Maisto Banko“ akcijoje, kuri vyko spalio 18–19 dienomis, sudalyvavo 13 mūsų mokyklos moksleivių. Akcijai šios dienos buvo parinktos neatsitiktinai – spalio 16-ąją minima pasaulinė Maisto diena, o spalio 17-oji yra tarptautinė kovos su skurdu diena.

Jau ne vienerius metus vykstanti akcija šiemet buvo rekordinė – maisto produktų suaukota už daugiau nei milijoną litų. Be galo smagu, kad prie to prisidėjo ir mūsų gimnazijos moksleiviai.

Kasmet į „Maisto banką“ kreipiasi daugiau nei 440 tūkst. šalies gyventojų, tad nepasiturinčioms šeimoms ši paramos akcija yra nepaprastai svarbi.

Eglė Labutytė

2013 m. lapkričio 27 d., trečiadienis


Lapkričio 4 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje skambėjo virtuoziškos fortepijono melodijos – vyko Kauno krašto jaunųjų fortepijono lyderių koncertas. Jame dalyvavo ir du mūsų gimnazijos mokiniai: Adrija Čaplikaitė (7 b kl.) bei Dominykas Meištas (8 a kl.).

Dar gegužės mėnesį vykusiame jaunųjų fortepijoninės muzikos talentų konkurse iškovoję šį prizą – groti su VDU Kameriniu orkestru – solistai pasakojo, kad jiems tokia patirtis – pirmoji, todėl jie prieš didįjį pasirodymą labai jaudinosi ir nerimavo. Vis dėlto, palaikomi ne tik šeimos ir draugų, bet ir koncertą stebėjusių žiūrovų, mūsų moksleiviai pasirodė puikiai, sulaukė daugybės pagyrimo žodžių bei aplodismentų.

Austėja Armonaitė



Lapkričio 26 d. į mokyklą atvyko mobiliosios demonstracinės laboratorijos.

Tyrėjo dienos mokykloje tikslas – parodyti, kad mokslinius tyrimus galima daryti jau nuo mažens, o pasiryžusiems tapti jaunaisiais tyrėjais – padėti rasti idėjų jų moksliniams darbams ir jas įgyvendinti. Visa tai – dalis projekto „Mokinių jaunųjų tyrėjų atskleidimo ir ugdymo sistemos sukūrimas – II etapas“.

Mokiniai turėjo galimybę apsilankyti mobiliame planetariume ir klausytis paskaitos „Mes ir Visata“ (lektorius – Mindaugas Masaitis), susipažinti su judesių registravimo sistema paskaitoje „Robotika ir judesių registravimo sistema“ (lektorius – Mindaugas Luneckas), išbandyti greitaveikės kameros galimybes paskaitoje „Greitaveikė filmavimo kamera“ (lektorius – Giedrius Madzevičius) bei dalyvauti mokslinėje paskaitoje „Virusai: kaip juos apgauti?“ (lektorius – Paulius Tamošiūnas).

Mūsų gimnazijos mokiniai aktyviai dalyvavo projekto veikloje: lapkričio 21 – 23 dienomis net septyni moksleiviai (Judita Advilonytė (I a kl.), Laurynas Raudonius (8b kl.), Augustė Saladytė (II m kl.), Paulius Advilonis (8 a kl.), Adomas Boruta (TB kl.), Erikas Eigėlis (II m kl.) bei Jokūbas Beliauskas (8 b kl.)) vyko į jau šeštus metus organizuojamą „Idėjų mugę“, kurioje pristatė savo mokslinių tyrimų idėjas, diskutavo su mokslininkais ir buvo pakviesti vykti į Koperniko mokslo centrą Varšuvoje.

Rigonda Skorulskienė

2013 m. lapkričio 26 d., antradienis


Mokykloje praūžė kasmetinis moksleivių modernaus folkloro festivalis „Mums gera“. Renginyje dalyvavo net 11 folkloro ansamblių iš įvairių Lietuvos miestų. Žiūrovai, kaip ir kasmet – vos tilpo į festivaliui skirtas patalpas, kartu dainavo, o vėliau ir šoko kartu su atlikėjais. Koncerto metu netrūko pakilios nuotaikos, skambios muzikos ir net įkvepiančių kalbų apie tautiškumo svarbą kiekvienam mūsų.

Renginio idėja – ne tik parodyti save visuomenei. Kur kas svarbiau – džiaugtis kitais, jų pasiekimais, mėgautis bendra pakilia atmosfera bei skatinti jaunimą išdrįsti pasakyti plačiajam pasauliui „Mums gera Lietuvoj!“

Tikiuosi, jog šis festivalis ne vienam lietuviui atvėrė vartus į modernaus folkloro pasaulį. Linkiu, kad šis jau tradicija tapęs renginys ir toliau gyvuotų!

Gytė Radvilaitė, IV a kl.

Kauno jėzuitų gimnazija – viena moderniausių ugdymo įstaigų Lietuvoje, lenkianti kitas šalies mokyklas ne tik šiuolaikinių technologijų gausa, bet ir mokymo kokybe. Vienas vienintelis trūkumas – sporto salė.

Ne paslaptis, jog dabartinė sporto–aktų salė nedidelė, ankšta ir nebeatitinka šiuolaikinėms mokykloms keliamų reikalavimų. Nepaisant to, joje vis dar sportuoja didžioji dalis mokinių. Siekdama pagerinti sąlygas, gimnazijos vadovybė rengiasi dar vienam grandioziniam projektui – daugiafunkcės salės statybai.

Be abejo, tai – brangus ir sudėtingas projektas. Tačiau pirmasis žingsnis jau žengtas: 2012 m. rugsėjo mėn. buvo suorganizuotas konkursas dėl Santakos ir Daugirdo sklypo detaliojo plano bei daugiafunkcės sporto salės projekto parengimo. Geriausią (mažiausią) kainą pasiūlė ir reikiamus duomenis pateikė architektų biuras „G. Natkevičius ir partneriai“. Įdomu, jog ši įmonė vadovavo ir mokomojo korpuso priestato statybai.

Detalaus plano parengimas gimnazijai atsieis apie 29 tūkst. Lt., o galutinio techninio projekto preliminari kaina viršija 180 tūkst. Lt. Žemės sklype išlikę senoviniai rūsiai griežtai saugomi Kultūros paveldo departamento, tad norint juos sutvarkyti ir pritaikyti gimnazijos reikmėms, teks atlikti ne tik archeologinius tyrimus, bet ir specialius konservavimo bei išsaugojimo darbus. Tai gali papildomai kainuoti iki 2 mln. Lt.

Šiuo metu vyksta priešprojektinių pasiūlymų derinimas jau minėtame Kultūros paveldo departamente. Vėliau pagal šiuos suderinimus bus parengtas ir galutinis projektas. Tikslios sporto salės statybos darbų sąmatos dar nėra aiškios, tačiau apytiksliais skaičiavimais gali siekti apie 15 mln. litų. Dalį pinigų planuojama gauti iš 2014-2020 m. Europos struktūrinių fondų. Nepasisekus, projekto įgyvendinimas užsitęs, tačiau jis yra gyvybiškai svarbus gimnazijai, tad žadama imtis visų priemonių, kad naujasis statinys duris atvertų iki 2020-ųjų.

Austėja Armonaitė, IV a kl.

Paskutinieji metai mokykloje, abitūra, dvylikta klasė. Visi supranta, kiek daug prie knygų praleistų bemiegių naktų, kiek kasdienių kovų su noru pailsėti slepiasi už šių žodžių. Tad daugelis iš mūsų, dvyliktokų, ten važiavo atsipūsti. Tačiau Kulautuvoje viskas pasisuko kiek kita linkme.

Rekolekcijų tema „Teenagers encaunter Christ“ (paaugliai sutinka Jėzų) viską išduoda: įtempta programa, produktyvus, gilus darbas grupelėse, netikėtos staigmenos – trys dienos pralėkė nepastebimai. Galbūt tai, kad iš mūsų buvo atimti laikrodžiai, prie to irgi prisidėjo?

Nemažai mūsų į Kulautuvos rekolekcijų namus važiavo kupini abejonių, nejausdami tikrojo ryšio su Dievu, sunkiai įžvelgdami Jėzaus veikimą kasdienybėje. Tačiau Tėvas Aldonas ragino: „Atverkite savo širdis, pabandykite būti atviri tam, ką jausite šias tris dienas“. Paklausėme jo žodžių. Ir išties: ramybės pajautimas, buvimas „čia ir dabar“, bendruomeniškumas, džiugesys ir švelnumas nejučiomis įslinko į mūsų sielas. Tikėjimas – dieviškoji dovana, – ir jis palietė daugelio širdis.

Sekmadienį švenčiant šv. Mišias, galvoje sukosi liūdna mintis: juk tai – paskutinės mūsų rekolekcijos kartu! Daugiau nebesėdėsime čia tokie laimingi ir ramūs, išsiskirstysime po savus gyvenimus, savus rūpesčius... Todėl susitarėme visiems skelbti tą Gerąją Naujieną, kad rekolekcijos, kiekvienos iš jų, yra nuostabi galimybė pajausti ne tik tokį palaimingą Dievo artumą, bet ir bendrystę su kitais žmonėmis. Tais, kuriuos matydami kiekvieną dieną galime jų ir nepažinti.

Austėja Armonaitė, IV a kl.

Lapkričio 14 dieną kiekvienas KJG moksleivis turėjo galimybę sužinoti apie taisyklingą mitybą, naudingus maisto produktus bei kartu su visa mokykla paminėti sveikos mitybos dieną.

Ilgosios pertraukos metu jaunesniųjų klasių moksleiviai vaidino spektaklius, vaišinosi becukriais sausainiais, šviežiais obuoliais, sužinojo įdomių faktų apie vandenį. Foje puikavosi įvairių patiekalų paveiksliukų lenta, kurioje kiekvienas galėjo balsuoti už savo mėgstamiausią. Sunku patikėti, tačiau išaiškėjo, jog moksleiviai pirmenybę teikia raudonskruosčiui obuoliui!

Džiaugiuosi moksleivių pasirinkimu ir tikiuosi, jog ši diena priminė, kad sveika mityba – ne utopija, o lengvai įgyvendinamas gyvenimo būdas, kurio turėtume siekti kiekvienas.

Gytė Radvilaitė, IV a kl.


Naujai suburtas ryžtingas ir darbingas Mokinių Parlamentas šiemet ruošiasi pateikti mokyklai įvairių iniciatyvų, skirtų prašviesinti mokinių kasdienę rutiną.

Šiais mokslo metais laukia išskirtinis įvykis – naktis mokykloje. Renginio tema yra skrupulingai saugoma slaptųjų saugumo tarnybų ir nebus išduota greitoje ateityje, tačiau Mokinių Parlamentas gali pažadėti, kad naktis bus tikrai linksma, įdomi ir įsimintina.

Jau tradiciniais tapęs renginiai – „Pavasario žvaigždės“, Bendruomenės diena – suteiks dar vieną progą visiems pabūti kartu.

Mokinių Parlamentas taip pat ir toliau rengs įvairių sričių specialistų paskaitas bei stebins visokiausiomis staigmenomis. Su džiugesiu padėdami mokyklai augti, laukiame mokinių pagalbos ir įsijungimo!

Mokinių Parlamentas

2013 m. lapkričio 22 d., penktadienis


Su kaupu įgyta patirtis, prieš Olandijos čempionus pelnyta pergalė ir kelionė į Štutgartą taksi automobiliu – Lietuvai EurOpen 2013 debatų turnyre atstovavę Lukas Jaliniauskas bei Justas Brazauskas dar ilgai prisimins Vokietijoje patirtus įspūdžius.

EurOpen – vienas prestižiškiausių mokyklų debatų turnyrų pasaulyje, kasmet sutraukiantis talentingiausius jaunuosius debatininkus iš viso pasaulio. Lapkritį Štutgardo mieste vykusiame renginyje dalyvavo 38 komandos, atvykusios net iš tokių tolimų šalių kaip Izraelis, Kanada bei Indija. Lukas pastebi, jog didžiausią skaičių komandų vis dėlto delegavo pati Vokietija.

Lietuvos delegaciją sudarė penki žmonės, iš kurių net du – L. Jaliniauskas ir J. Brazauskas – mokosi Kauno jėzuitų gimnazijoje. Teisę atstovauti mūsų šaliai vaikinai įgijo perėję atrankinį turą Lietuvoje. Debatų konkursui gimnazistus ruošė anglų kalbos mokytojos Alina Gutauskienė bei Giedrė Akramienė. Kartu su debatininkais į Vokietiją vyko Simonas Bartulis, komandos treneris ir vienas konkurso teisėjų.

Nors lietuvių komanda neįveikė stipriausių turnyro dalyvių iš Kanados bei Izraelio, tačiau pelnė pergalę rungdamiesi prieš Rumunijos, Kataro, Olandijos debatininkus (3 laimėti turnyrai iš 8). Bendroje rezultatų suvestinėje lietuviai atsidūrė 25 vietoje. Geriausiu mūsų šalies komandos kalbėtoju pripažintas L. Jaliniauskas džiaugėsi tarptautiniame turnyre įgavęs neįkainojamos patirties, kuri neabejotinai pravers ateityje.

Kelionė į Vokietiją neapsiėjo be kurioziškų situacijų. Vykti iš Frankfurto į Štutgartą buvo suplanuota dviem traukiniais, tačiau vienam iš jų pavėlavus, lietuviai nespėjo į antrąjį. Neturėdami jokios kitos alternatyvos, likusią kelio atkarpą debatininkai įveikė taksi automobiliu. „Tai atsiėjo išties brangiai“, – apmaudžią nesėkmę prisiminė L. Jaliniauskas.

Pagal Luko Jaliniausko pranešimą parengė Paulius Mockevičius

Viso pasaulio jėzuitų gimnazijų tinklas siekia sukurti akademišką, visapusiškam mokinių tobulėjimui palankią aplinką. Atsižvelgdama į ribotas ateities perspektyvas, kurias gabiems bei motyvuotiems moksleiviams suteikia lietuviškasis brandos atestatas, Kauno jėzuitų gimnazija dar 2009 metais užsibrėžė tikslą praplėsti mokymosi galimybes ir įsilieti į šiuolaikišką tarptautinę ugdymo bendruomenę, pripažintą bei vertinamą lyderiaujančių pasaulio universitetų.

Ilgas kelias buvo nueitas pripažinimo link, tačiau jau nuo šių mokslo metų pradžios didžiuojamės būdami Tarptautinio Bakalaureato (TB, angl. The International Baccalaureate) organizacijos, apimančios daugiau kaip 2580 mokyklų 134 pasaulio šalyse, dalimi.

Daugeliui smalsu, kas gi tas Tarptautinis Bakalaureatas. Kuo gi jis pranašesnis už nacionalinę šalies ugdymo programą? Tarptautinio Bakalaureato programos esmė – visuminis jauno žmogaus puoselėjimas, apimantis akademinį, socialinį, emocinį, fizinį bei kultūrinį tobulėjimą. TB kandidatas pasirenka programą, sudarytą iš šešių mokomųjų dalykų, orientuotų į jo individualius ateities lūkesčius.

Programa siūlo ne tik pažinimo teorijos kursus, bet ir visuomenei naudingą veiklą, kuria skatinama užsiimti kiekvieną savaitę. Visos pamokos vyksta anglų kalba, o po dvejų akademinių metų įgyjamą tarptautinį diplomą pripažįsta prestižiškiausi pasaulio universitetai. Tai atveria duris, kurios daugeliui Lietuvos jaunuolių dažnai būna užtrenktos.

Visa tai skamba išties puikiai, tačiau programai įgaunant pagreitį tampa aišku, jog koja kojon su neribotomis rytojaus galimybėmis žengia sunkus darbas šiandien. Pirmieji Bakalaureato metai mūsų mokykloje kelia iššūkių tiek mokytojams, kurie turi prisitaikyti prie kitokios dėstomosios disciplinos programos, tiek ir mokiniams, iš kurių įtemptas grafikas bei nauja mokymosi koncepcija pareikalauja daug laiko bei pastangų. Ir vis dėlto tvirtai tikiu, jog kilnus tikslas pateisina priemones, o geresnės vietos įvairiapusiškos asmenybės tobulėjimui už Tarptautinio Bakalaureato programą negaliu įsivaizduoti.

Ieva Žvinakytė, III TB klasė

2013 m. lapkričio 18 d., pirmadienis



Vos per tris dienas Mokinių parlamentui pavyko surinkti daugiau nei 848 litus stichinės nelaimės nusiaubtiems Filipinams. Už šiuos UNICEF vaikų fondui skirtus pinigus net 130 vaikų bus aprūpinti geriamuoju vandeniu, kurio taip stinga taifūno nuniokotose gyvenvietėse. Finansinė pagalba šiuo metu daugeliui gali būti gyvybės išgelbėjimas.

„Tai yra didžiulis pasiekimas kiekvienam iš mūsų atskirai ir visai bendruomenei apskritai“, – džiaugėsi paramos akcijos organizatoriai. Socialiniuose tinkluose padėkota visiems prisidėjusiems už tai, kad Filipinų vaikai turėtų viltį.

Parengta pagal Mokinių parlamento pranešimą

2013 m. lapkričio 12 d., antradienis



Kauno jėzuitų gimnazijoje įprastą pamokų ritmą pakeitė Sielos sveikatos diena, kuri mokykloje rengiama jau dešimtą kartą. Ruoštis šiai dienai gimnazistai pradėjo dar rugsėjį.

Spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena, tad šis renginys jai ir buvo skirtas.

„Prieš dešimt metų, kai pradėjau dirbti gimnazijoje, kilo noras vaikus prijaukinti prie žodžio „psichikos sveikata“. Taip su vaikais sugalvojome Sielos sveikatos dieną“, – šventinės dienos ištakas prisiminė Kauno jėzuitų gimnazijos socialinė pedagogė Rūta Balčiūnaitė.

Prieš pamokas visi ateinantieji į gimnaziją buvo pasitinkami šiltu apkabinimu ir palinkėjimu. Per ilgąsias pertraukas mokinius ir darbuotojus priėmė septyni sielos gydytojai, veikė septynios vaistinės.

Sielos gydytojai, kuriuos įkūnijo mokytojai, socialiniai pedagogai, psichologai, bendravo su vaikais, klausinėjo, kaip jie jaučiasi. Jie ne tik dalijo patarimus, bet ir išrašydavo receptą, su kuriuo vaikai keliavo į vaistines.

Mokiniai įvardino, kad džiaugsmą jiems teikia šokoladas, šypsenos, draugai, muzika, laisvalaikis, kelionės, pogulis. Taip gimė vaistinių pavadinimai.

„Vietoj įprastų piliulių, širdies lašų moksleivių laukė skanesni vaistai – saldumynai. Vaistinėse jie gavo šokoladinių saldainių, sausainių, kitų skanumynų“, – atskleidė R. Balčiūnaitė.

Be kitų pramogų, improvizuotoje kino salėje sukosi filmai. Ant Nuotaikų sienos buvo galima nupiešti ar kitaip pavaizduoti savo nuotaiką.

Vilijos Žukaitytės straipsnis


Ar jau nusprendei, ką veiksi po pamokų? Šiemet gimnazija tau siūlo dar didesnį popamokinės veiklos pasirinkimą! 

Veiklą pradėjo robotikos būrelis, iš karto sulaukęs milžiniško populiarumo – technologijų klasė pilnutėlė. Būreliui vadovauja mokytojas Albertas Juškauskas. 

Naujas medijų studija (vad. Sigita Kučikaitė) kuria gimnazijos reklaminį filmą.

Senovinių juostų audimo būrelis Perkūno name kviečia išmokti šio tradicinio meno paslapčių. 

Rugpjūčio pabaigoje mokytojų tarybos posėdyje išrinkta šių mokslo metų tema – „Mokykimės, džiaukimės, tarnaukime“. Ši tema turėtų tapti leitmotyvu visiems gimnazijoje vykstantiems renginiams bei susitikimams. Šiais metais taip pat minime poeto Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių jubiliejų. Jo svarbiausio kūrinio, poemos „Metai“, pavadinimas įkvėpė Paramos renginio organizatorius. Besikeičiantys metų laikai, akimirkų spalvos, širdies melodijos... „Laikas augti“, – skelbia šventinio koncerto plakatas, kviečiąs į Kauno filharmoniją lapkričio 30 dieną sužinoti apie Kauno jėzuitų gimnazijos sumanymus ir kaip prie jų prisidėti.
 
© Kauno jėzuitų gimnazija, 2013