2014 m. sausio 26 d., sekmadienis

Ką kilnumas reiškia A. Krygeriui, A. Gudaičiui ir J. Mickui? „Metų kilniausiųjų“ rinkimų nominantai teigė, jog malonu būti pripažintiems, tačiau jie dirba ne dėl apdovanojimų.


Didžiųjų švenčių išvakarėse Mokinių parlamento iniciatyva surengtų „Metų kilniausiųjų“ apdovanojimų metu buvo pagerbti labiausiai gimnazijai nusipelnę jos bendruomenės nariai. Tradiciškai paskelbtos keturios nominacijos (kilniausio mokytojo, kilniausio moksleivio, kilniausio bendruomenės nario bei kilniausio administracijos darbuotojo), už kurias visą svaitę balsavo KJG moksleiviai.


Kilniausio mokytojo titulą trečius metus iš eilės pelnė Arūnas Krygeris. „Man tai buvo staigmena“, – atviravo mokytojas, apdovanotas už atsidavimą, meilę darbui bei neįkainojamą indėlį į gimnaziją. Ką A. Krygeriui reiškia kilnumas? – „Visuomet būti šalia nesuprasto, neišklausyto, atstumto ar nuskriausto žmogaus. Kilnumas – tai pagalba, įsiklausymas ir abipusio pasitikėjimo išlaikymas“. „Būk mylintis, kantrus ir nuoširdus“, – siūlo A. Krygeris. – „Žinoma, tai nėra lengva. Mokykla suėda labai daug energijos, bet kai atsigausi po visokių stresų ir rūpesčių, pamatysi, kad dar daugiau energijos ir džiaugsmo pasiėmei. Linkiu visiems mylėti, suprasti, išklausyti vienas kitą. Ištiesti pagalbos ranką [artimajam] sunkiu [jo] gyvenimo momentu. Tuomet visi būsime kilnūs, tvirti ir laimingi“.


Kilniausiu bendruomenės nariu paskelbtas kapelionas tėvas Aldonas Gudaitis SJ. Jo įsitikinimu, moksleiviai šią nominaciją skyrė ne tiek jam pačiam, kiek kapeliono pareigybei: „Vertybės ir kelionė tikėjimo keliu – šie du dalykai mokiniams, matyt, labai svarbūs, kad juos prisimena ir renkasi kapelioną“. Kilnumas A. Gudaičiui reiškia nuolankumą, tarnystę, sekimą Jėzaus Kristaus pavyzdžiu: „Kilnumas – tai nuolankiai tarnauti kitiems, pačiam nesiafišuojant. Juk darant gera kitam, gera ir pačiam sau“. Kapelionas dėkoja geranoriškiems mokytojams bei mokiniams. Tokia gerų žmonių gausa, anot jo, yra tikra palaima.

Abiturientas Justinas Mickus didžiuojasi kilniausio mokinio nominacija. Viename prestižiškiausių JAV universitetų vietą užsitikrinęs dvyliktokas pagerbtas už aktyvią veiklą ir neišsenkantį kūrybiškumą organizuojant įvairius projektus, ne tik praturtinančius mokyklos gyvenimą, bet ir garsinančius KJG vardą Lietuvoje bei už jos ribų. „Nemanau, kad esu vertas, nes ne taip suvokiu kilnumą – aš tik dariau tai, kas man patinka. Bet buvo smagu“, – sakė J. Mickus. Tiesa, pats apdovanojimas jam nebuvo staigmena: „Kadangi aktyviai dalyvauju Mokinių parlamento veikloje, iš anksto žinojau, kad laimėsiu“.

Modesta Viskontė
Ne, tai ne slapta organizacija, tikrai ne išrinktųjų susirinkimas ar būsimų seimo narių grupelė. Mokinių Parlamentas (visiems geriau žinomas tiesiog kaip MP) yra iniciatyvių gimnazistų atstovybė mūsų mokykloje, kuriai vadovauja mokyklos prezidentas, renkamas gimnazistų balsavimu.

 Retas mokinys žino, jog MP sudaro net 4 komitetai, kurie ne tik organizuoja renginius, bet ir padeda mokyklos administracijai, stengiasi atkreipti bendruomenės dėmesį į įvairias problemas, puoselėja mokyklos radiją, puošia mokyklą, organizuoja mainus ir t.t.

Paklausta, ką mano apie MP veiklą, viena gimnazistė atsakė: „Man patinka organizuojami renginiai, iš kurių labiausiai laukiu „Nakties mokykloje“. Taip pat džiaugiuosi vykdoma mainų programa“. Kitas užkalbintas mokleivis netuščiažodžiavo ir į klausimą, ką veikia MP, atsakė tiesiai šviesiai: „Organizuoja renginius, puošia mokyklą“.  Tuo tarpu to paties klausimo paklaustas pirmokas sutriko: „Hm... Jokių veiklų nemačiau, nepastebėjau. Tikriausiai todėl, kad manęs tai nedomina“.

Nė vienas mokinys, su kuriuo teko bendrauti, neatkreipė dėmesio į tai, jog po ilgosios pertraukos vėl veikia mokyklos radijas, kuriuo yra perduodama informacija apie naujausius renginius bei skaitoma rytinė malda. Retas prisiminė ir labdaros akcijas, pavyzdžiui, senų knygų ir žaislų rinkimą vaikų namams.

Džiugu, kad MP yra žinomas dėl savo renginių bei mainų, tačiau norėtųsi, jog MP labiau įsitrauktų į kasdienį mokinių gyvenimą mokykloje, ypač ilgųjų pertraukų metu, organizuotų daugiau nedidelių renginių, kurie padėtų gimnazistams labiau vertinti mokyklos bendruomenę bei neleistų nuobodžiauti kuo didesniam skaičiui moksleivių.

Tikiuosi, jog visų taip laukiamas bene didžiausias metų renginys – „Naktis mokykloje“ – pateisins gimnazistų lūkesčius, paliks neišdildomą įspūdį kiekvienam dalyvavusiam ir suartins kiekvieną moksleivį. O kas tai geriau padaro, jei ne bendri prisiminimai? Susitiksim naktį!


P.S. Nepamiršk „sekti“ MP veiklos feisbuke, paieškos laukelyje suvedęs „KJG Mokinių Parlamentas“.

Gytė Radvilaitė

Mūsų gimnazija tapo viena iš dviejų Lietuvos mokyklų, gavusių puikią dovaną iš Vilniaus Goethe‘s instituto: sausio 15 dieną gimnazijoje viešėjo Joachim Hecker, inžinierius, žurnalistas, knygų autorius ir parodos „Matematika gyvai“ („Mathematik ist kein Hexenwerk“) kuratorius. Ši paroda gimė Vilniaus Goethe‘s institutui bendradarbiaujant su pirmuoju pasaulyje interaktyviu muziejumi „Mathematikum“ Vokietijoje, Gieseno mieste. Lietuvoje ji veikia Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre Vilniuje nuo sausio 14 iki vasario 5 dienos ir jau sulaukė didžiulio susidomėjimo. Parodoje demonstruojama daug ypač įdomių eksperimentų iš muziejaus ekspozicijos, susidedančios iš daugiau nei 160 eksponatų, kuriuos galima išbandyti bei išspręsti.

Į mūsų gimnaziją p. Joachim Hecker atvežė parodą lydintį renginį – matematikos šou „Matematika – tai joks stebuklas“. Laimė būti šio šou žiūrovais ir aktyviais dalyviais nusišypsojo 5b klasės mokiniams: sąlyga sulaukti tokio nekasdienio renginio savoje mokykloje buvo vokiečių kalbos mokymasis 5 – 6 klasėse. Ir nors šią sąlygą atitiko dar dvi klasės, 5b klasės vokiečių kalbos pamokos laikas labiausiai derėjo prie svečio dienotvarkės.

45 pamokai skirtos minutės pralėkė net nespėjus jų pajusti. Mokiniai, matematikos ir vokiečių kalbos mokytojos su nuostaba ir didžiausiu susidomėjimu stebėjo svečio rodomus triukus, eksperimentus, klausėsi jų paaiškinimų ir viską išbandė patys: mesdami kauliukus susipažino su tikimybių teorija, įsitikino, jog matematika skani, praktiškai išskaičiuodami, kiek kartų reikia sulaužyti šokolado plytelę, kad visi gabaliukai būtų vienodo dydžio. Penktokai netgi galėjo stebėti, kaip iš 3D jogurto indelio matematikos „burtininkas“ padarė 2D plokštelę ir kaip tuo metu keitėsi ant puodelio užrašytas žodis ir nupieštas piešinys! Beje, kartu buvo ir vertėja, kuri viską vertė į lietuvių kalbą, bet vaikai įrodė, kad vokiečių kalbos pamokose ne veltui leido laiką ir neturi problemų vokiškame skaičių pasaulyje. Už tokią puikią matematikos – vokiečių kalbos pamoką penktokai nepamiršo padėkoti vokiškai. Tuo tarpu ir p. Joachim Hecker, ir Vilniaus Goethe‘s instituto kalbos skyriaus vadovė p. Nijolia Buinovskaja džiaugėsi mūsų gimnazijos penktokų smalsumu, nuovokumu, aktyviu dalyvavimu ir iš susidomėjimo spindinčiomis akimis. Taigi, matematika gali būti be galo įdomi ir netgi derėti su vokiečių kalba!

Vokiečių kalbos mokytoja Lina Milkintienė

2014 m. sausio 13 d., pirmadienis



Sausio 13-osios rytą kelią į Kauno jėzuitų gimnaziją nušvietė 100 žvakelių – tai vilties takas, kurį moksleiviai nutiesė minėdami Laisvės gynėjų dieną.

Suformuoti vilties taką gimnazijoje šįmet buvo patikėta penktų klasių moksleiviams. Į mokyklą jie rinkosi žymiai anksčiau, kad spėtų laiku uždegti šimtą žvakelių. Gimnazistų neišgąsdino nei šaltukas, nei sniegas, tad jie sparčiai uždegė žvakeles. Kitos prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“ prisijungusios mokyklos lygiai 8 val. dešimčiai minučių žvakeles įžiebė languose.

Moksleivių teigimu, Sausio 13-oji jiems – neeilinė diena Lietuvos istorijos metraščiuose, kai šalies žmonės stojo ginti savo nepriklausomybę.

Parengta pagal Vilijos Žukaitytės straipsnį,
Evaldo Virkečio nuotr.
© kaunodiena.lt
 
© Kauno jėzuitų gimnazija, 2013