2014 m. vasario 19 d., trečiadienis

Vasario 19–ąją gimnazistai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su karjeros galimybėmis bei juos dominančia specialybe – gimnazijoje vyko Karjeros diena. Moksleiviai dalyvavo susitikimuose su daugiau kaip penkiolikos skirtingų profesijų atstovais, lankėsi bankuose, klinikose, privačiose įstaigose.

„Man iš tiesų patiko, kad galėjome pasiklausyti įvairių specialistų apie jų pasirinktą profesiją ir vykti į įmones, kuriose buvo pasakojama ir rodoma, kokį darbą atlieka tam tikros specialybės atstovai. Manau, Karjeros diena – labai naudingas projektas mūsų gimnazijoje“, – teigė pirmokė Viktorija Vaitkevičiūtė, apsilankiusi bendrovėje „Aurika“ – didžiausioje etikečių gamintojoje Lietuvoje. Tiesa, darbas su spaudiniais jos nesužavėjo, tačiau Viktorija džiaugėsi, jog galėjo pamatyti visą spausdinimo procesą iš arti, prisiliesti prie gamybos.

„Ši diena labai reikalinga kiekvienam gimnazistui, norinčiam gražios ateities, dirbti mylimą darbą ir kiekvieną dieną jaustis laimingam. Džiugu, kad įvairių sričių profesionalai maloniai dalijasi patirtimi ir padeda moksleiviams atrasti jų kelią“, – mintimis dalijosi antros klasės gimnazistė Guoda Kliučinskaitė.

Guoda Kliučinskaitė, IIm
Autorės nuotr.

2014 m. vasario 18 d., antradienis

Į tradicinį frankofoniškojo teatro festivalį „Pirmoji uždanga“, šių metų balandį vyksiantį Alytuje, jau ruošiasi dvi prancūzakalbės mūsų gimnazijos komandos iš 8c, Im, IIm klasių. Jaunųjų grupė ruošiasi nustebinti renginio žiūrovus emocinga pjese, o vyresnieji – šiems laikams pritaikydami gerai žinomą Raudonkepuraitės istoriją.

Šįmet, kitaip negu anksčiau, mokiniai savo jėgas spektaklio kūrimo procese nusprendė išbandyti patys. „Nors dirbti nebuvo lengva, rezultatais likome patenkinti visi“, – sakė dalyvė Paulina.

Lietuvoje jau tryliktą kartą rengiamas „Pirmosios uždangos“ festivalis išsiskiria tuo, kad jame ne tik vaidinama, bet ir bendraujama su jaunaisiais aktoriais iš kitų miestų ar net šalių. Per teatro ateljė moksleiviai turi galimybę patobulinti savo aktorystės gebėjimus bei prancūzų kalbos žinias.

Augustė Saladytė, Paulina Skučaitė, IIm
Autorių nuotr.

2014 m. vasario 14 d., penktadienis


Kaip žinia, Kauno jėzuitų gimnazija nuo šių mokslo metų pradžios didžiuojasi prisijungusi prie pasaulinio Tarptautinio bakalaureato programos tinklo. Šis žingsnis tapo iššūkiu tiek mokytojams, kurie nepabijoję žengti į kitokią mokymo erdvę visgi turėjo prisitaikyti prie daugelio per ilgus mokytojavimo metus nepatirtų naujovių, tiek mokiniams, kuriems iš naujo teko perprasti laiko planavimo gudrybes, padedančias susidoroti su programos krūviu.

Mėnesiui keičiant mėnesį vis labiau įsiliejome į mokymosi procesą, prisijaukinome įtemptą dienotvarkę, tačiau ir klausimų, neaiškumų, abejonių ar baimių kiekviena diena atnešdavo vis daugiau. Tada supratome, jog nesame tokie vieni! Skirtingose Lietuvos miestuose, be Kauno jėzuitų gimnazijos, yra išsibarsčiusios dar keturios Tarptautinio bakalaureato programą dėstančios mokyklos: Vilniaus Licėjus, Vilniaus „Tarptautinė Amerikos mokykla“, Šiaulių „Didžvario gimnazija“ bei Tauragės „Versmės“ gimnazija. Taip kilo idėja. Kodėl gi nesukvietus visų Tarptautinio bakalaureato pirmosios Diplomo klasės mokinių po vienu stogu dalintis jų patirtimis bei pojūčiais, susijusiais su naująja programa? Kodėl gi nepadėjus vieni kitiems išspręsti kylančius sunkumus?

Taigi Kauno jėzuitų gimnazijos pirmosios TB klasės mokiniai užsidegė šia iniciatyva ir pradėjo ilgą ir kruopštų pasirengimą pirmajam Lietuvos Tarptautinio bakalaureato mokyklų susitikimui, kuris sėkmingai įvyko vasario 14-15 dienomis. Dvi dienas trukęs renginys nestokojo įvairiausių užsiėmimų, padėjusių užmegzti naujų bei vertingų mokinių tarpusavio ryšių bei įgauti kuo daugiau naujų žinių ir neįkainojamos patirties, norime tikėti, pasitarnausiančios jų ateityje.

30 renginio dalyvių buvo įtraukti į intensyvią dienotvarkę, siūliusią susipažinimo bei jaukesnės atmosferos kūrimo žaidimus, su Tarptautinio bakalaureato programa susijusias diskusijas, kuriose mokiniai galėjo kalbėtis jiems aktualiomis temomis bei išgirsti naujų pastebėjimų ar patarimų, kūrybines dirbtuves, skatinusias pasitelkti vaizduotę bei nuotraukose atskleisti Tarptautinio bakalaureato mokinio savybes, bendros ateities planavimo sesiją, kurios metu dalyviai pristatė net šešias planuojamų projektų idėjas, bei kitas veiklas, padėjusias susibendrauti bei įgyti vertingų žinių. Galime didžiuotis, jog susitikimas pasiekė savo tikslą ir jo pabaigoje visi galėjo jaustis praturtėję naujomis patirtimis bei ramesni dėl savos ateities. Juk nuo šiol, užuot su programos keliamais iššūkiais dorojantis vienumoje, pagalbos visada galėsime kreiptis į naujus draugus!

Tad nepaisant nuovargio po renginio, visi dalyviai išreiškė padėką už draugėn subūrusią iniciatyvą bei viltį, jog ji taps kasmetine tradicija bei nuolat augs ir tobulės, sukviesdama vis daugiau mokinių, todėl belieka tikėtis, jog ateinančios Tarptautinio bakalaureato Diplomo programos kartos taip pat užsidegs šia gražia idėja ir toliau palaikys užsimezgusius ryšius tarp mokyklų.

Ieva Žvinakytė, TB1
Tomo Preikšos nuotr.

Kol visas Kaunas romantiškai leido Valentino vakarą, kuždėjo meilės prisipažinimus, vienoje miesto mokykloje vyravo kiek kitokia nuotaika. Visą naktį Kauno jėzuitų gimnazijos moksleiviai nesudėdami bluosto linksminosi, šoko, bendravo, dalijosi mintimis apie laisvę ir tėvynę.

„Nakties mokykloje“ programa prasidėjo interaktyviu žaidimu „Nepriklausomybės kovos“, kurio metu gimnazistai komandomis kovojo prieš bendraamžius, stengdamiesi nuplėšti vienas kito rankos raištį – imitacinę gyvybę, arba pagrobti kitos komandos vėliavą. „Man labai patiko „Nepriklausomybės kovų“ žaidimas. Įdomus ir įtemptas!“ – džiaugėsi moksleivė Kristina. – „Labai keista leisti naktį mokykloje. Dažniausiai norisi iš jos kuo greičiau bėgti, o dabar likome čia visai nakčiai!“

Pasibaigus linksmam, bet sekinančiam žaidimui, vyko komandinis darbas bažnyčioje. Čia gimnazistai dalijosi savo požiūriu į laisvę, giedojo giesmes, diskutavo apie nepriklausomybės svarbą. Po privalomų renginio dalių kiekvienas galėjo pasirinkti individualią veiklą: groti įvairiais muzikos instrumentais, žiūrėti filmus, žaisti stalo arba aktyvius žaidimus, skaityti žurnalus, šokti, dalyvauti komediškose improvizacijose ar net greituosiuose pasimatymuose.

Vienas renginio organizatorių Matas pasakojo: „Gimnazijoje praleidau daug laiko ruošdamasis „Nakčiai mokykloje“. Tiesą sakant, viskas pavyko daug geriau nei tikėjausi, žmonės puikiai leido laiką, įsitraukė į numatytą veiklą. Tikrai norėčiau tai pakartoti!“

Savo nuomone apie renginį pasidalijo ir abiturientė Indrė: „Didžiausią įspūdį, žinoma, paliko puikiai suorganizuotas pagrindinis renginio akcentas – „Nepriklausomybės kovos“. Paskutinius metus mokykloje nuspalvinusią „Naktį mokykloje“ tikrai prisiminsiu visą gyvenimą.“

Pirmą sykį naktį mokykloje praleidęs trečiokas Edgaras sakė praėjusiais metais pats dalyvavęs kaip organizatorius, „tuo tarpu šįsyk teko pamatyti viską iš kitos pusės. Žaidimas buvo puikiai suorganizuotas ir sukėlė daug teigiamų emocijų.“

Nors visas renginys truko beveik 10 valandų, tik nedaugelį įveikė dėdė miegas ar tetėnas snaudulys. Kaipgi bus tam miegui vietos, kai aplink tiek daug įdomių žmonių. Juo labiau naktį... Ir dar mokykloj!

Mokinių Parlamentas dar kartą dėkoja kiekvienam „Nakties mokykloje“ dalyviui, mokyklos darbuotojams, alumnams bei tėvams. Taip pat „Gardėsio“ kepyklai, parėmusiai renginį šviežiomis bandelėmis.

Gytė Radvilaitė, IVa
Mokinių Parlamento nuotr.

2014 m. vasario 10 d., pirmadienis

Vieną ūkanotą, šaltą rytą medinė gegutė tūpėjo prie lango ir žiūrėjo į šlapią miesto gatvę. Nieko nesimato, visur tuščia. Staiga medinukė lango atspindy pamatė kitokią gegutę – kitokią, laisvą save, kuri tik pasikraipė ir nuskrido.Viskas.

Raiboji vėl ėmė stebėti gatvę. Matė, matė kaip už lango baisiai lyja, kaip žmonės slysčioja šaligatviais, kaip pasimetęs šuo skuba pas savo šeimininką.

Ji laukė. Bėgo dienos, atėjo šaltosios žiemos metas. Kiekvieną dieną gegutė skrisdavo prie lango ir leisdavo laiką stebėdama pūgas ir vėjus.

Matė, kaip visas miestas pasidengė storu sniego sluoksniu, kaip jis nutirpo ir atėjo pavasaris, bet, kad ir kiek laukė, susimąsčiusi prie lango tupėdama, savo draugės niekad nebepamatė...

Drovi Mergaitė, 5c

2014 m. vasario 4 d., antradienis


Vieną kartą  pačiame vidury
To plataus ir spalvingo pasaulio
Susitiko vyrai keturi
Vargų sunkiausių aptarti.
Senas, jaunas, svajingas ir piktas,
Jie sprendė problemą,
Tūkstantmetę kaip saulė:
Moteris – tai palaima ar niūri
Kasdieninė katorga, papjaunanti.
Kas nutiks, ką nuspręs keturi,
Sužinosite Jūs, žiūrovai mieli,
Daukanto  2 8 duris pravėrę,
Ir į VDU didžiąją salę sugužėję.
Kai laikrodis šeštą kartą sumuš,
Pamatysite mus, abiturientus,
Jūsų džiaugsmui spektaklį sudėjusius.

Kviečiame!

Austėja Armonaitė,
theepochtimes.com asociatyvi nuotr.
Liko 100 dienų iki svarbaus įvykio abituriento gyvenime – egzaminų. Paskutiniąsias dienas mokykloje vienuoliktokai šiemet pasiūlė skaičiuoti ypač kūrybingai: foje išdygęs pumpuras kasdien skleisis po vieną lapelį, kol pirmojo egzamino dieną taps sėkmės ir vilties simboliu – baltu gėlės žiedu.

Viena idėjos sumanytojų Pajauta Žebrauskaitė teigė, jog pagrindinės dekoracijos originalumui vienuoliktokai šiais metais skyrė daug dėmesio: „Norėjome sukurti neįprastą ir dar niekur nematytą kalendorių“. Spontaniškai kilusi mintis buvo net kelissyk persvarstyta, kol nuspręsta įgyvendinti būtent ją.

„Sumanymą realizuoti buvo sunkiau, nei tikėjomės, tačiau rezultatas maloniai nustebino“, – džiaugėsi vienuoliktokė. Įdomu, jog baltos spalvos bei gėlės motyvai vyraus ir abiturientų klasių puošyboje. „Balti žiedai, popieriniai lėktuvėliai – juos išvydę suprasit atsidūrę abiturientų klasėje“, – šyptelėjo gimnazistė Kotryna Kanclerytė ir palinkėjo drąsos, sėkmės bei „aukšto skrydžio“.

Šiemet Kauno jėzuitų gimnazija į savarankišką gyvenimą palydės 81 abiturientą. Pasak vienuoliktokės Ivetos Žukauskaitės, vyresnėlius jie nudžiugins išskirtinėmis dovanomis bei nuotaikingu pasirodymu šimtadienio kulminacija tituluojamame vakaro renginyje.

Paulius Mockevičius
Sausio mėnesį Kauno jėzuitų gimnazijos moksleiviai skynė laurus įvairiose srityse.

Savo neišsenkantį kūrybiškumą pademonstravo dvi merginos: 8 a klasės mokinė Saulė Eidukevičiūtė bei II a klasės mokinė Eglė Karpauskaitė, nugalėjusios tarptautiniame vokiečių kalba vykusiame konkurse „Baltijos jūros talentas“. Jame moksleiviai varžėsi dizaino, kompiuterinės animacijos, teksto, nuotraukos, video kategorijose, o geriausi darbai buvo atrinkti iš daugiau kaip 500 pateiktų.

Ilgametį gimnazijos nepralenkiamumą anglų kalbos srityje dar kartą patvirtino III b klasės mokinys Lukas Jaliniauskas, kuris Kauno miesto anglų kalbos olimpiadoje laimėjo I-ąją vietą.

Aukšti mokinių pasiekimai – ne tik anglų, bet ir rusų kalboje. Tai įrodė III klasės gimnazistas Paulius Mockevičius bei abiturientė Eleonora Lekavičiūtė, vasario 25 d. jėgas išmėginę respublikiniame meninio skaitymo konkurse „Gimtoji kalba – 2013“. Finalistų nominacijoje „L.N. Tolstojus. Proza. Rusų kalba – užsienio“ Paulius užėmė II-ąją vietą, Eleonorai atiteko III vieta. Mergina varžėsi ir kitoje nominacijoje – „V.V. Majakovskis. Poezija. rusų kalba – užsienio“. Joje ji laimėjo dar vieną prizinę – II-ąją – vietą.

Kalbinius gimnazistų pasiekimus vainikavo III c klasės mokinės Lauros Karpauskaitės pergalė Kauno miesto 11-ųjų klasių moksleivių vokiečių kalbos olimpiadoje.

Sveikiname Justą Janicką (8 kl.), kuris buvo nepralenkiamas respublikiniame J. Matulionio matematikos konkurse ir nušlostė nosis vyresniesiems mokiniams užimdamas I-ąją vietą devintokų kategorijoje.

Kauno jėzuitų gimnazijos plaukimo komanda – puikus pavyzdys, jog galime didžiuotis ne vien akademiniais, bet ir sportiniais laimėjimais. L. Kluonytė (5 b kl.), A. Girčytė (7 c kl.), V. Girčytė (7 c kl.), R Kiaunytė (8 a kl.), J. Šalčius (6 a kl.), G. Masiulis (7 a kl.), S. Mažleka (7 b kl.), T. Kluonis (8 b kl.) ir P. Stankevičius (I a kl.) Kauno miesto mokinių olimpinio festivalio plaukimo varžybose bendroje komandinėje įskaitoje laimėjo II-ąją vietą.

Tuo tarpu Lietuvos delegacija, vedama Kauno jėzuitų gimnazijos mokinių Justino Mickaus bei Luko Ambraziejaus, iš sausio 23–26 dienomis vykusios dešimtosios Tarptautinės Čikagos Jungtinių Tautų modelio konferencijos CIMUN parvežė visą glėbį apdovanojimų.

Aštuoni Lietuvos komandos nariai, kruopščiai atrinkti dar spalio mėnesį, iškart po Vilniuje vykusios Jungtinių Tautų modelio konferencijos LIMUN (LIMUN – angl. Lithuanian International Model United Nations), varžėsi keturiuose skirtinguose JT komitetuose bei pelnė šiuos apdovanojimus:

,,Geriausio delegato" (pirmos vietos) bei ,,Delegatų pasirinkimo" apdovanojimai Generalinės Asamblėjos komitete buvo įteikti Rokui Morkūnui iš Kauno technologijos universiteto gimnazijos ir Justui Garmui iš Kauno jėzuitų gimnazijos.

„Delegatų pasirinkimo" apdovanojimą taip pat laimėjo William Jennette ir Martynas Bagdonas iš American International School of Vilnius (AISV), kurie dalyvavo JT kosminės erdvės taikaus naudojimo komitete.

,,Išskirtinio delegato" (antros vietos) apdovanojimą laimėjo Jorūnė Linkevičiūtė iš Vilniaus licėjaus ir Chanan Bos iš AISV, dalyvavę istoriniame 1971m. Generalinės Asamblėjos komitete.

Visa Lietuvos komanda pelnė garbingą „Išskirtinės delegacijos“ apdovanojimą, garantuojantį jai II-ąją vietą tarpt daugiau kaip 70 delegacijų (arba 1500 dalyvių) iš 17 pasaulio šalių.

Konferencijos rezultatai patvirtino, kad Lietuvos moksleiviai ir toliau išlieka vienais geriausių diplomatijos bei tarptautinių santykių žinovų, gebančių nagrinėti bei efektyviai spręsti tarptautines politikos ir ekonomikos problemas.

Parengė Ieva Žvinakytė
 
© Kauno jėzuitų gimnazija, 2013